Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε, τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά, η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συστημάτων Σκίασης (ES-SO), με αφορμή την πρόσφατη ένταξη του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης (ΣΕΕΣ) στους κόλπους του. Στο επίκεντρο της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης βρέθηκαν οι στρατηγικές βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μέσω της σκίασης και η εφαρμογή τους προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο, αυτό στην Αθήνα βρέθηκε ο Πρόεδρος του ES-SO, κ. Anders Hall, ο οποίος μίλησε στο Sun & Shadow για το όραμα του Οργανισμού, τις προσπάθειες σύμπραξης με τον ΟΗΕ, τη συνάρτηση αρχιτεκτονικής-σκίασης, το περιβαλλοντικό ζήτημα κ.ά.
Ποιο είναι το όραμά σας για τον ES-SO;
Ας πούμε ότι το όραμά μου για τον ES-SO έχει πολλές πτυχές. Μία πιο βραχυπρόθεσμη πτυχή είναι να επεκτείνουμε την εκπροσώπηση που έχουμε στην Ευρώπη, επειδή ξεκινήσαμε ως ευρωπαϊκός οργανισμός και βρισκόμαστε σε 16-17 χώρες της Ε.Ε. Οπότε ένας καθορισμένος στόχος είναι να προσεγγίσουμε τώρα τις χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, και να επεκτείνουμε την εκπροσώπηση εκεί, γιατί θα είναι καλό για τον κλάδο μας φυσικά. Επίσης, έχουμε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλές από αυτές τις αγορές, αλλά θα μας κάνει πιο δυνατούς όταν συνδεθούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό πολιτικούς όρους, διότι τότε θα μπορούμε να πούμε ότι εκπροσωπούμε λίγο πολύ όλη την Ευρώπη. Παράλληλα με αυτό, ένα πιο μακροπρόθεσμο όραμα που έχω είναι επίσης να συνδέσω τον ES-SO με οντότητες εκτός Ευρώπης -προσεγγίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Αν πας στη Βραζιλία για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ρολών στο Σάο Πάολο εισάγει όλο του το ύφασμα από την Ευρώπη. Όπου και αν πήγαινα στον κόσμο, μπορούσα να βρω μια χούφτα ευρωπαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιούνται εκεί. Όχι όμως μόνο για αυτόν τον σκοπό. Σήμερα, όλοι, πάνω κάτω, μοιραζόμαστε τον ήλιο και τα προβλήματα υπερθέρμανσης. Γιατί λοιπόν δε συγκεντρωνόμαστε και ως παγκόσμια οντότητα; Μερικές φορές λοιπόν με ένα μικρό χαμόγελο λέω ότι “πριν φύγω από τη σκηνή” θα ήθελα να μπορώ να πω ότι οργανώσαμε μια παγκόσμια οντότητα για τον κλάδο μας.
Μιλήστε μας για την προσπάθεια που κάνει ο ESSO για συνηγορία με τον ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ είναι μια αρκετά νέα επαφή για εμάς. Έχουν ορίσει συνολικά 15 στόχους, ωστόσο εμείς δεν είμαστε συνδεδεμένοι με τον κύριο ΟΗΕ αλλά το κτιριακό τμήμα του, που ονομάζεται Global ADC. Σίγουρα όμως βλέπουμε ότι συνδεόμαστε με κάποιους από τους στόχους τους. Και αυτό στοχεύουμε να κάνουμε τώρα, κάτι που ουσιαστικά τώρα ξεκινά. Έτσι, προσκαλέσαμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλό τους από το Παρίσι να έρθει στην R+Α, ένα μεγάλο κομμάτι των εκδηλώσεων ES-SO, ώστε αφενός να δώσει το όραμά του για την παγκόσμια προοπτική και αφετέρου να μας πει τι μπορούμε να προσφέρουμε στην επίτευξη των στόχων τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα προσφέρω επίσης στα 365 μέλη του, σε όλο τον κόσμο, ένα διαδικτυακό σεμινάριο, μόνο για να δώσω την πρώτη οπτική του ES-SO σε αυτό. Έχουμε υποβάλει επίσης ένα έγγραφο στο COP28, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε σε όλο τον τεράστιο ανταγωνισμό. Εδώ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και ευελπιστούμε ότι αυτό θα τραβήξει περισσότερο την προσοχή στους σκοπούς μας. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να εγκριθούμε ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών κάτι που θα δώσει κύρος στον ES-SO. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα, είναι μια επιβεβαίωση ότι μας αποδέχονται, μας κοιτούν και βλέπουν τι κάνουμε.
Πείτε μας λίγα λόγια για το εγχείρημα του Συνδέσμου στην Ελλάδα.
Βλέπουμε πολύ θετικά αυτή την εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε μια σχετικά αρνητική στάση της ελληνικής βιομηχανίας στην αρχή. Είχαμε επαφές στο παρελθόν, αλλά βλέποντας τη νέα γενιά να μπαίνει στον κλάδο δυναμικά, από το μηδέν στο εκατό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είπαμε ότι θα θέλαμε να ανταποκριθούμε στην ελληνική βιομηχανία και να δείξουμε την εκτίμησή μας. Να τους κάνουμε να νιώσουν πιο ευπρόσδεκτοι, ενημερωμένοι και αφοσιωμένοι.
Η Ισπανία προσεχώς θα γίνει μέλος του ESSO. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Πιστεύω ότι είναι ένα κίνητρο που η Ελλάδα εντάχθηκε ως νέα χώρα. Παρακίνησε ορισμένους ανθρώπους στην Ισπανία, η οποία είχε μια οργάνωση στο παρελθόν, αλλά ήταν μια υπο-οργάνωση και χάσαμε τη σύνδεση μαζί τους. Τώρα το αναμορφώνουν, στέκονται στα πόδια τους γιατί βλέπουν και αυτοί τι γίνεται. Η βιομηχανία σκίασης στην Ισπανία είναι τελείως πίσω, πρέπει να οργανώσουν την κατάσταση στην τομέα αυτό κι αυτή είναι μια αφορμή για να κάνουμε το συνέδριο. Πρόσφατα άκουσα επίσης μια επαφή μου στη βιομηχανία από την Τσεχική Δημοκρατία, ότι είχε μια συνάντηση με μερικές κορυφαίες εταιρείες στη Βαλτική και φιλοδοξία τους είναι να επιταχύνουν πραγματικά στον τομέα αυτό. Ελπίζουμε να επισημοποιηθεί ένας οργανισμός πριν από το τέλος του έτους. Νομίζω ότι όταν οι αγορές που «κοιμούνται» βλέπουν ότι κάτι αναπτύσσεται και υπάρχει λόγος για αυτό και βλέπουν το τρένο να φεύγει, μπορεί να τους παρακινήσει να σκεφτούν ότι θα πρέπει και οι ίδιοι να ανέβουν σε αυτό το τρένο και να αποτελέσουν μέρος αυτής της διαδικασίας.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο Sun & Shadow