Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης 2024 διοργανώνεται και στη χώρα μας από τις 21 έως τις 30 Μαρτίου μια καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη της σκίασης, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης και των Σωματείων Τεντοποιών.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης;

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης καθιερώθηκε για πρώτη φόρα το 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σκίασης (ES-SO) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης ακριβώς την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Κύριος στόχος της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα οφέλη της χρήσης έξυπνων λύσεων σκίασης με στόχο την άνεση και την ευζωία, την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.  

Σε όλη την Ευρώπη, στα σημεία πώλησης προϊόντων σκίασης θα παρέχονται πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της σκίασης, συμβάλλοντας στην ευρύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Τι είναι οι έξυπνες λύσεις σκίασης;

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης λειτουργούν ως μεγάλες ομπρέλες για τα κτίρια! Συμβάλλουν στην κλιματική προσαρμοστικότητα των κτιρίων, διατηρώντας δροσερούς τους χώρους τους, χωρίς υψηλή κατανάλωση ενέργειας και άσκοπη χρήση τεχνητού φωτός.

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης εφαρμόζονται με εξωτερικά συστήματα όπως τέντες, πέργκολες, κάθετες περσίδες, ρολά, εξωτερικές περσίδες, και με εσωτερικά συστήματα σκίασης όπως βενετικά στόρια, ρολά, ρόμαν κλπ. Τα συστήματα σκίασης μπορούν να είναι χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα και εξοπλισμένα με αισθητήρες.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη των έξυπνων λύσεων σκίασης για εμάς;

  • Εξοικονόμηση χρημάτων με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου μας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη.
  • Προστασία για εμάς και το περιεχόμενο του σπιτιού μας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία (UV).
  • Μείωση της αντανάκλασης και της υπερθέρμανσης στον εσωτερικό χώρο για τη βέλτιστη οπτική και θερμική μας άνεση.

Καθώς ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ζεστός, τα κτίρια στην Ευρώπη δέχονται τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης περισσότερο από ποτέ.

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι το 2050 οι απαιτήσεις για κλιματισμό θα αυξηθούν κατά 30%. Έχετε κι εσείς την ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά! Συμμετέχετε στην Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης στις 21 Μαρτίου και μάθετε γιατί οι έξυπνες λύσεις σκίασης μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των χώρων μας.

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης μπορούν να:

%

την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη έως το 2050.

%

την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας την ατμοσφαιρική έκλυση επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου.

συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών στην Ευρώπη έως το 2050.

Πάρτε μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης