Συστηματική ενσωμάτωση της ηλιακής σκίασης στα κτίρια για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Γενική Συνέλευση του ESSO, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σκίασης  https://esso.com/  στην Αθήνααποφάσεις, συμπεράσματα και μελλοντικές δράσεις

H Γενική Συνέλευση του ESSO, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συστημάτων Σκίασης πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη ένταξη στους κόλπους του, τoυ νεοσύστατου Σύνδεσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης https://hellenicshading.gr 

Στο επίκεντρο της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης βρέθηκαν οι στρατηγικές βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης κτηρίων μέσω της σκίασης και η εφαρμογή τους προς όφελος της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, αξιόπιστες έρευνες και μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η σκίαση διαμορφώνεται ως μια από τις ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και πλέον αξιόπιστες λύσεις για την διαχείριση της απορρόφησης θερμότητας για τα κτήρια κάθε τυπολογίας.

Στη Γενική Συνέλευση της Αθήνας, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 3 επιτροπές με αντικείμενο: το μάρκετινγκ ,την τεχνική εφαρμογή και τη συνηγορία (Advocacy) υπέρ των στόχων του Οργανισμού.

 

Τα συμπεράσματα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης συνοψίζονται στις βασικές κατευθύνσεις και δράσεις του οργανισμού με ορίζοντα τριετίας, με έμφαση στο πλάνο ενεργειών για το 2024:

  • H πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας Σκίασης (GLOBAL SHADING DAY) στις 21 Μαρτίου 2024 με την υποστήριξη όλων των Εθνικών Συνδέσμων  Σκίασης των Ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος η ευρύτερη διάδοση του κεντρικού μηνύματος του οργανισμού για Εξοικονόμηση Ενέργειας & Θερμική Άνεση μέσω της «έξυπνης» διαχείρισης συστημάτων σκίασης στις προσόψεις κτηρίων
  • Η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση επιστημονικών ερευνών και μελετών ώστε με έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα να αποδεικνύεται η σημαντική συμβολή των συστημάτων σκίασης στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.
  • Η ενίσχυση της επένδυσης στην επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του ESSO με κύριο στόχο τον κατασκευαστικό κλάδο (τους επαγγελματίες  του κλάδου σκίασης και τους μηχανικούς) μέσω της δημιουργίας νέων στοχευμένων επαγγελματικών σεμιναρίων με αντικείμενο την προδιαγραφή και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σκίασης σε κατοικίες και επαγγελματικά κτήρια. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης ενισχύεται σημαντικά και η προώθηση την καινοτομίας και της άνεσης των ενοίκων.
  • Η συστηματική και συντονισμένη δράση άσκησης επιρροής από τον ESSO  και τους  Εθνικούς  Οργανισμούς Σκίασης (τα μέλη του ανά την Ευρώπη) προκειμένου να επιτευχθεί  η τεχνική ενσωμάτωση των Συστημάτων Σκίασης στην Ευρωπαϊκή Ντιρεκτιβα Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΕPBD). Στόχος ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην συνολική Ενεργειακή εξοικονόμηση και στην μείωση των αντίστοιχων εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης https://hellenicshading.gr Γιώργος Παπαμιχαήλ, επεσήμανε:

Η Ελλάδα ως Μεσογειακή χώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή  αντιμετώπισης των δυσμενών  επιπτώσεων από την κλιματική κρίση. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, οι ανάγκες ψύξης των επαγγελματικών κτηρίων και των κατοικιών συνεχώς θα μεγαλώνουν σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι υποφερτές οι συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων τους.

Τα έξυπνα συστήματα σκίασης, μέσω της νέας τεχνολογίας Smart Home, μεριμνούν για  τη σωστή κάθε φορά προσαρμογή τους στην ιδεατή θέση, ώστε να  προφυλάσσουν στο μέγιστο βαθμό  τις  προσόψεις των κτηρίων   από την ηλιακή ακτινοβολία.  Με αυτό τον τρόπο η συνεισφορά τους είναι εξαιρετικά θετική: μέσω του φυσικού δροσισμού, μειώνεται η ανάγκη κλιματισμού και κατ’ επέκταση επιτυγχάνεται η ενεργειακή εξοικονόμηση.

Αποστολή του Συνδέσμου  Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης είναι   τα οφέλη αυτά να ποσοτικοποιηθούν και να γίνουν το συντομότερο δυνατό κατανοητά από τους ειδικούς που εμπλέκονται στην προδιαγραφή και ενσωμάτωση τεχνικών εφαρμογών (όπως Αρχιτέκτονες, Ενεργειακοί Μηχανικοί) στα σύγχρονα κτήρια.

Είναι σημαντικό να εργαστούμε συστηματικά ώστε τα οφέλη αυτά να ληφθούν υπόψιν από τα κέντρα αποφάσεων των σχετικών κυβερνητικών φορέων για την κατάρτιση προγραμμάτων βελτίωσης της  ενεργειακής  απόδοσης των υφιστάμενων κτηρίων. Το στρατηγικό επιχείρημα είναι ότι με χαμηλό κόστος θα προκύψει μεγάλο ενεργειακό όφελος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλιακής Σκίασης  https://esso.com/  Anders Hall δήλωσε χαρακτηριστικά:

Σε έναν κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί καθοριστική πρόκληση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ηλιακής Σκίασης (ESSO) πρωτοστατεί στην εξεύρεση πρωτοποριακών λύσεων ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγήΟ ESSO είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Βέλγιο, με κεντρική στρατηγική να προωθήσει τα ουσιαστικά οφέλη της έξυπνης ηλιακής σκίασης.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης των κτιρίων και παράλληλα η μείωση της εξάρτησης από ενεργοβόρα συστήματα ψύξης.  Ο συγκεκριμένος στόχος ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους ενεργειακής απόδοσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποστολή του ESSO είναι να αποτελέσει έναν ευρωπαϊκό οργανισμό ΄΄ομπρέλα΄΄ ώστε να υποστηρίξει τους εθνικούς οργανισμούς ηλιακής σκίασης ενώ είναι στρατηγικά τοποθετημένος στις Βρυξέλλες προκειμένου να επηρεάσει θετικά  την ευρωπαϊκή αρένα σε ότι αφορά τους στόχους του.

Η βασική στόχευση του ESSO επικεντρώνεται στην προώθηση της υιοθέτησης έξυπνων λύσεων ηλιακής σκίασης, οι οποίες ενισχύουν την εσωτερική άνεση και την ενεργειακή απόδοση.

Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ESSO αποτελεί σημαντική απόδειξη της δέσμευσης του  για βιωσιμότητα και ανταλλαγή γνώσεων.

 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Για την ESSO

Όνομα: Ann Van Eycken, Γενική Γραμματέας
Τηλέφωνο: +32.475.90.49.94
E-mail: ann.vaneycken@es-so.com

Για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης

Όνομα: Μάρω Παλαιολόγου, Σύμβουλος Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30 6949123254
E-mail: info@hellenic-shading.gr

∆ιαβάστε περισσότερα νέα του κλάδου: